Het eerste spel

Het eerste spel

Categorie:
Algemeen

Dit is een blogpost over hoe Amuza eigenlijk ontstaan is.

Een aantal jaren geleden ging ik samen met 2 andere een scouting weekend organiseren. Dit weekend was het jaarlijkse leiding weekend van onze groep. Er moest dus een goede zaterdag activiteit komen.

Al jaren deden we met onze groep mee aan de iScout en daarvoor ook nog aan de Cyberhike. Ik schreef al jaren software voor mijn werk, dus ik dacht ik kan best iets vergelijkbaars maken, maar dan voor op een mobiele telefoon. In die tijd werd het steeds normaler dat er NFC op je mobiele telefoon zat en ik wilde daar iets mee doen. Ik bedacht het idee om een app te bouwen waarbij je plekken in een stad moest vinden en daar NFC tags kon scannen. Je kreeg dan op die plek een vraag die je daar kon beantwoorden. Daarnaast moesten er een hoop doe-opdrachten bij, want die vind iedereen altijd leuk om te doen. Om het een wedstrijd te maken tussen de verschillende teams, kreeg je voor alles punten en kon iedereen op zijn telefoon zien of zijn of haar team aan het winnen was.

Tijdens de eerste vergadering had ik een kleine demo voorbereid met een NFC sticker en een app en mijn mede organisatie was meteen enthousiast. Ze zagen het al helemaal voor zich. Voor mij toen de taak om het helemaal uit te gaan werken. Ik moest een backend gaan bouwen om het spel te kunnen draaien en een app maken die op elke Android telefoon zou werken.

Ik had geen idee wat voor server ik nodig had voor de backend en hoe snel het allemaal moest zijn als al die telefoons tegelijkertijd zouden verbinden. Het moest dus schaalbaar worden en dus koos ik voor de cloud. De Google Cloud in dit geval. Google bied App Engine aan. Een product waarbij je alleen de software hoeft te maken en Google regelt dan de rest. Security, schaalbaarheid, onderhoud, het word allemaal geregeld. En ik kon me bezig houden met het maken van de backend en app.

Tijdens het opzetten vond ik één ding belangrijk en dat was dat de software ook na het weekend opnieuw gebruikt kon worden voor andere spellen. Dat heeft me toen extra tijd gekost, maar het was achteraf zeker een goed idee. Daardoor kan nu iedereen zijn eigen spel maken.

Uiteindelijk werd besloten dat het weekend Twello zou plaats vinden en dat we voor de zaterdag activiteit naar de binnenstad van Deventer zouden gaan. In Deventer hebben we 35 NFC tags opgehangen. Deze NFC tags zijn bedoelt voor het vinden van de locaties. Bij elke locatie zat een vraag. Daarnaast waren er ook nog zo'n 35 doe-opdrachten te doen.

Met 5 groepen zijn we die dag het spel gaan spelen en iedereen vond het leuk!

Al vrij snel kwam iemand van mijn groep al met de vraag of ze dit ook kon gebruiken voor een spel dat ze ergens anders wilde organiseren. Daarna kwamen er van andere vragen binnen. Pas jaren later heb ik het besluit genomen om me bij de KVK in te schrijven en om deze dienst aan iedereen aan te bieden.